Islands Höjdpunkter

 • 2 veckor inkl. Västfjorden

  Denna resa går runt Island inkl. Västfjordarna. Dagar med mycket körning följs av dagar med mindre körning så det finns en möjlighet till vila i mellan, men programmet är mycket intensiv och inkluderar naturligtvis alla de största attraktionerna på Island (Skaftafell, Geysir, Gullfoss och Þingvellir, Snæfellsnes-halvön, Akureyri, Mývatn, Dettifoss), och några av de mindre kända platser (västfjordarna och Þjórsárdalur).

Paketresor, 2 veckor inkl. Västfjorden
 • Translate_Duration_days13, 14, 15 or 16
 • Translate_Accommodation_typeHotels and guesthouses
 • Period Spring två höst 28.03.20 - 10.10.20 / 01.01.01 - 01.01.01
rute06
 • Dag 1

  Efter avstigning Norrna kan ni köra från Seydisfjodur till Egilsstadir, och göra korta stopp vid vattenfall längs vägen. Efter en rundtur i Egilsstadir fortsätter ni söderut över bergspasset Breiðdalsheidi till de östra fjordarna. I Breiddalur kan ni träffa lokala barn som säljer färgglada stenar som de hittat i fjällen. Alternativt kör ni köra längs fjordarna, och gör stopp på vägen vid det berömda Petras Stenmuseum. Fortsätt köra längs fjorden till Berufjördur (där ni hittar vackra vattenfall) till staden Djúpivogur och övernattar (37 mil).

 • Dag 2

  Först kör förbi fjordarna Hamarsfjörður och Álflafjördur till Hvalne där vägen slingrar sig kring berget. Fortsätt sedan till staden Höfn och efter ett stopp här, kör söderut till foten av Vatnajökull, Europas största glaciär. Här finns det ofta möjlighet att se istungor som lossnat från inlandsisen. På eftermiddagen passerar ni en av höjdpunkterna på denna resa - Jökulsárlón glaciärlagun där enorma isberg flyter runt. Det är möjligt att ta en båttur i lagunen. Det tar 45 minuter och tar er nära själva glaciären, där du har möjlighet att ta fantastiska bilder av de vackra isbergen. Efteråt ska ni avsätta tid till att besöka Skaftafell nationalpark och promenera upp till Svartifoss vattenfall so är omgivet av vackra basaltpelare, innan du fortsätter till ditt boende i området runt Skaftafell. (23-25 mil).

 • Dag 3

  På morgonen kör ni via slätten Skeidarásandur till det lilla kapellet i Núpsstaður, som byggdes på 16-hundratalet. Sedan kan ni göra ett stopp i Dverghamrar med sina intressanta basaltpelare som inbjuder till en kort promenad. Därifrån fortsätter du genom staden Kirkjubaejarklaustur, över Mýrdalssandur till staden Vik. Här finns fabriksförsäljning av ull, ullsockor och souvenirer till ett bra pris. Vi kan rekommendera en promenad på stadens fina, svarta strand. I närheten finns möjlighet för att köra upp till Dyrhólaey-klippan för att se lunnefåglar (efter 25 juni då resterande period är stängd för att skydda miljön, till slutet av augusti då fåglarna flyttar). Det är en ganska öppen och brant väg, men utsikten är värt det. Där finns lunnefåglar överallt, och om vädret är bra kan du ha tur och få en vacker utsikt över Mýrdalsjökull-glaciären. Härifrån ska ni besöka Skogar hembygdsgård, där gamla verktyg och hantverk finns till försäljning. Det finns också en gammal ursprunglig torvgård där du kan se hur människor levde i slutet av 1800- och början av 1900-talet. I samma lilla stad kan ni besöka Skógafoss vattenfall (60 m högt) innan ni fortsätter till Seljalandsfoss vattenfall. Detta är ett mycket speciellt vattenfall som man kan gå bakom - om du inte har något emot att bli lite blöt. Slutligen checkar ni in på ert hotell, på södra Island där ni spenderar 2 dagar (23-25 mil).

 • Dag 4

  Idag ska ni utforska den vackra staden vid Þjórsárdalur. Denna dal var en gång en bördigt jordbruksområde, men år 1104 förstördes den p.g.a. ett vulkanutbrott av Hekla. Om vädret är bra, kan ni ha turen att se den mäktiga vulkanen. Du kan besöka de utgrävda ruinerna av gården Stöng samt dess rekonstruktion i närheten (ingen entré). Efteråt kör ni till det charmerande tvillingvattenfallet vid Hjálp och Islands tredje högsta Háifoss, och glöm inte en tur till det charmiga området Gjáin. Ni kan köra förbi Búrfell kraftverk innan du kör tillbaka till ert hotell (20-22 mil).

 • Dag 5

  Idag kommer du att besöka några av Islands höjdpunkter. Först kör du till vattenfallet Gullfoss, som många anser vara det vackraste på ön. Det faller i en djup ravin i två sektioner, där det första fallet är 20 meter högt, och nästa har 11 meters fallhöjd. Härifrån kör ni till Geysir, området känt för sina många varma källor och gejsrar. Den mest kända är Stokkur som skickar höga pelare av kokande vatten i luften omkring var 5:e minut. Kör sedan till staden Laugarvatn och bergsvägen till nationalparken Thingvellir. Det var här det gamla parlamentet grundades år 930. Detta område är också geologiskt intressant eftersom det är på toppen av mittatlantiska ryggen, som delar den europeiska kontinentalplattan från den amerikanska. Därför många stora synliga sprickor i marken på området. Efter en rundtur i detta vackra område, kör ni tillbaka till Reykjavik för övernattning.

 • Dag 6

  Ni tillbringar större delen av dagen för att utforska huvudstaden Reykjavik, och kan besöka Blå Lagunen. På eftermiddagen kör ni från Reykjavik, runt den pittoreska fjorden Hvalfjörður. Det finns några vackra utsiktsplatser över fjorden, och det är möjligt att göra ett stopp vid de små vattenfallen, samt av den lilla kyrkan. Fortsätt sedan norrut för att utforska det vackra landskapet i Borgarfjördur. Du börjar med ett besök på Islands största varma källa, Deildartunguhver som förser människorna i området med värme och varmt vatten så långt som 6 mil bort från källan. Härifrån kör du till staden Reykholt där 1200- tals historikern Snorri Sturluson bodde. Det är möjligt att se hans egen mini-pool i denna lilla stad och om du är intresserad av historia, finns det möjlighet att besöka Snorri Museumet. Ert nästa mål är Hraunfossar som är en serie små vattenfall som tumlar ut ur lavan och ner i floden nedanför, en märklig och unik syn. I närheten hittar du också Húsafeld, där du kan besöka deras härliga pool, och om du känner för det finns det många som erbjuder ridning på islandshästar. Övernattning i Borgarfjordur. (25-30 mil).

 • Dag 7

  Idag väntar en lång körtur när ni ska runt Snæfellsnes halvön. Kör västerut genom Borgarnes längs sydkusten av halvön, tills du kommer till Arnarstapi fågelklippa. En promenad rekommenderas och här finns också många vackra basaltformationer med häckade fåglar, så som tretåig mås och tärnor. På spetsen av halvön finns det många vackra platser att stanna vid, bl.a. Púfubjarg fågelklippa, som kan rekomenderas (det kräver en kort promenad från huvudleden) samt stranden Djupalonssandur, där man genom en stenig stig anländer till den svarta stranden. Kanske får du också en glimt av Snæfellsiokull glaciären, som också är en gammal vulkan. Du kan också se de många lavaslätter kring berget. Härifrån kör du vidare längs norra sidan av halvön, genom många små fiskebyar som Ólafsvík och Grundarfjörður, och kanske Stykkishólmur (1 mil retur). Slutligen kan du välja mellan två olika vägar tillbaka till ditt hotell. (40 mil).

 • Dag 8

  En lång dag där du kör mot nordväst. Du kör norrut över det vackra bergspasset Brattabrekka till staden Budardalur, och därifrån längs den södra kusten i området vid de västra fjordar. Det är ett område med mångsidig natur med en vacker utsikt över Breidafjordur och till de imponerande bergen på andra sidan. Ibland kan man ha tur och se sälar längs kusten. Det finns en möjlighet för att göra ett stopp vid Vatnsfjördur, nära Flokalundur och ta en kort promenad i naturreservatet. När du har passerat Flokalundur svänger ni norrut och kör över ett högt bergspass, här du kommer till dagens höjdpunkt, vattenfall Dyniandi. Detta är faktiskt en samling av fem vattenfall i ett, som ni bör ta tid till att utforska. Det är möjligt att klättra hela vägen för att komma nära de fem vattenfallen. Till sist kör ni genom staden Pingevri till Ísafjördur som är er bas för de kommande två nätterna (42 mil).

 • Dag 9

  Idag är det dags för avkoppling medan du njuter av utsikten över den charmiga staden Ísafjördur. Det finns några vackra gamla hus och ett intressant museum. Vi rekommenderar dig även att köra till den närliggande staden Bolungarvík där den gamla fiskarstuga har förvandlats till ett litet museum som är ganska intressant. Det kan också vara en möjlighet att ta en båttur på fjorden Ísafjardardjúp (5 mil).

 • Dag 10

  Idag byter ni högkvarter igen när ni kör längs Ísafjardardjúp, en av Islands mest glesbefolkade områden, bortsett från höglandet. Landskapet är imponerande, med slingrande vägar längs den omväxlande fjorden.Tidigare har det varit en del jordbruket i detta område, men avstånden här är stora och det finns för närvarande inte tillräckligt mycket platt mark, vilket gör jordbruk ganska svårt. Detta har gjort till att det inte finns några jordbruk i området idag, och det är praktiskt taget obebott. Efter att ha kört runt längs fjordarna, kör du över Steingrimsfjardarheides högplatå till staden Hólmavík. Det är en liten trevlig fiskeby där du kan handla lite och fylla upp bilen. Härifrån kör söderut längs Strandir kust, ett område med lite jordbruk. Detta område är också känt för den stora mängden drivved som finns längs kusten. Så småningom kommer du köra till Hrútafjörður området och övernattar, annars kommer boende att vara nära Blönduós (35-37 mil).

 • Dag 11

  Dagen startar med att ni fortsätter till Skagafjörðurområdet, känt för sin uppfödning av islandshästar. Det är möjligt att besöka Glaumbær Torvgårdsmuseum. Detta hus var bebott fram till 1939, och det ger dig en god uppfattning om hur människor levde på Island från slutet av 1800-talet till början av 1900- talet. Då du kör över Öxnadalsheiði till fjorden Eyjafjörður, mot Akureyri, den största staden på norra Island, där du kan njuta av shopping och sightseeing. Det finns en härlig botanisk trädgård som kan varmt rekommenderas. Så småningom slutar ni vid Godafoss, Gudarnas vattenfall, ett av Islands charmigaste vattenfall. Sista stoppet är sjön Mývatn, där er nästa bas blir. (33-35 mil).

 • Dag 12

  En heldag med sightseeing vid sjön Myvatn väntar. Vi rekommenderar att ni besöker pseudokratrarna vid Skútustaðir, lavalabyrinten vid Dimmuborgir där många roliga lavaformationer ger skydd åt en hel del växtlighet, vulkanen Hverfjall (som ni kan bestiga om du vill), den imponerande fumarolerna vid Námaskarð och Leirhniúkur där kokande leragölar och färgglada svavelformationer samt grottor med naturligt varmt vatten, skapar en helt otrolig upplevelse. Övernattning igen Myvatn (5-10 mil).

 • Dag13

  Idag kör ni norrut längs halvön Tjörnes. Det första stoppet görs i fiskebyn Husavik, där det finns möjlighet att åka på en valsafari med båt. Du kan också besöka den charmiga kyrkan. Därifrån kan du fortsätta norrut längsmed halvön och kör till Ásbyrgi, en hästskoformad ravin där en liten skog står i lä av de 100 meter höga bergväggarna. En kort promenad rekommenderas. En annan höjdpunkt är Dettifoss vattenfall, som är Europas kraftigaste. Du kan promenera ner längs stenfyllda stigen tills du kommer nära till vattenfallet, så att du verkligen kan njuta av det. Därefter kör ni tillbaka till Myvatn för ännu en övernattning i detta område. (28-30 mil).

 • Dag 14

  På morgonen kör ni österut genom Grímsstaðir och över Möðrudalsheiði höglandsplatå. Om vädret är bra, har ni längs vägen glädjen av att kunna njuta av utsikten över de vackra bergen. Ni fortsätter genom dalen Jökuldalur till staden Egilsstadir, den största staden på östra ön. På eftermiddagen föreslår vi ett besök på Borgarfjördur Eystri, en charmig fiskeby, eller en promenad runt sjön Lögurinn, med ett kort besök till vattenfallet Hengifoss.

 • Dag 15

  På morgonen kör ni 3 mil tillbaka till Seydisfjördur och färjan.

Book Explorer Plus Pakken

Få en kopia skickas gratis

Fyll vänligen i fälten för att ta emot en gratis katalog