Bra att veta

Hvis du ikke kan finde alle svarene på dine spørgsmål her, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 96 558 500 eller booking@smyrilline.dk.

 

  Färöarna

  Akuthjälp
  Användbara telefonnummer:
  Ambulans och brandkår....... ............................112
  Vårdguiden ....................................................1870
  Polisen ..............................................+298 351448
  Dental vårdguide ............................. +298 314544
  Alkohol

  Vin, sprit och öl (över 2,25%) säljs inte i vanliga butiker utan endast i monopolbutiker som heter Rúsdrekkasøla Landsins. Dessutom har de flesta hotell, restauranger och kaféer serveringstillstånd.

  Avstånd

  Mellan Hirtshals - Tórshavn 575 sjömil (1 sjömil = 1852 meter eller 1,852 km).

  Banker

  Banker har vanligtvis öppet måndag till fredag från kl. 10.00-16.00 och torsdag från kl. 10.00-17.00.

  Boende

  På ankomstdagen är den normala incheckningstiden mellan kl. 14:00-16:00 på övernattningsställena och utcheckning mellan kl. 10 och 11 på avresedagen, om inte annat anges på resedokumentet. Vistelsen kommer att ske på det boende som anges i resedokumentet.

  Busstransport

  Tidtabeller för buss- och färjetrafik på Färöarna kan ses på ssl.fo. Det är gratis att åka med de kommunala bussarna (de röda bussarna) i Tórshavns kommun.e. 

  Butiker

  De flesta butikers öppettider är måndag till fredag kl. 9:30-17:30, lördag kl. 10:00-13:00: och stäng på söndagar.

  El

  220 volt. Elektriska apparater som tagits med hemifrån kan användas utan problem.

  Elbiler

  När du besöker Färöarna med din elbil måste man använad ett RFID-klistermärke för att lagligt kunna ladda din elbil på offentliga Quick Charge-laddningsstationer. Betalning för RFID-märket måste ske i förväg genom banköverföring till SEV. Märket kan sedan hämtas på SEV:s huvudkontor i Tórshavn, Landavegur 92. För ytterligare information besök sev.fo 

  Fritidshus

  Nyckelkoden kommer att finnas på ditt slutliga resedokument, och skriv vänligen därför ut ditt resedokument. Boende i fritidshus är inkl. värme och el. Slutstädning och sängkläder är obligatoriska och ingår i priset (Greengate fritidshus/lägenheter). Vänligen lämna en kopia av husbeskrivningen vid avresan.

  ID

  Giltig bildlegitimation, till exempel pass, körkort, ID-kort eller liknande måste medtas.

  Information

  Information om Färöarna finns på visitfaroeislands.com.

  Inspiration

  Vi erbjuder massor av inspiration till resor på våra webbplatser, och du kan hitta många resedagböcker och upplevelsetidningar som du kan ladda ner eller läsa på nätet. På baksidan av denna tidning hittar du också ett antal tips och källor som du enkelt kan läsa före avresa.

  Klimat

  Klimatet kännetecknas av milda vintrar och svala somrar och är ibland mycket fuktigt och regnigt med tät dimbildning, särskilt i juni, juli och augusti. Vädret kan förändras inom en timmes bilresa och ofta kan du uppleva alla årstiderna inom kort körsträcka på en dag. Information om vädret finns här, och på norska här yr.no

  Kreditkort

  Alla vanliga internationella kreditkort accepteras vanligtvis av större hotell, restauranger och butiker. Vanligtvis har alla restauranger, kaféer och kiosker kortbetalningsterminaler.

  Mobiltelefon

  Det finns mobiltäckning överallt på Färöarna förutom få platser på grund av klipporna. På centrala platser kan kontantkort köpas.

  Pass

  Alla resenärer med MS Norröna måste ha ett giltigt EU-pass.

  Postkontor

  Postkontor finns i alla större städer och i vissa mindre orter. Postkontor är vanligtvis öppna måndag till fredag kl. 09:30-16:00.

  Rökning

  Rökning är förbjuden på alla allmänna platser inomhus.

  Tidsskillnad

  På Färöarna är tidsskillnaden minus 1 timme i förhållande till Sverige.

  Tunnlar

  Färöarna är sammankopplade med ett antal tunnlar, däribland tvåspåriga, enspåriga och även betaltunnlar. Betaltunnlarna ligger mellan Eysturoy och Borðoy samt mellan Streymoy och Vágar.
  Tunnelavgiften är på ca 100 DDK och kan betalas på Effos och Magns bensinstationer. Om tunnelavgiften inte betalas under din vistelse på Färöarna kommer den att skickas per post.

  Utflykter

  Om du reser under sommarsäsongen kan du förboka deltagande i en av våra guidade bussutflykter på Färöarna. Du kan läsa mer om utflyktsalternativen på vår hemsida.

  Vägkartor

  Karta över Färöarna kan vanligtvis köpas ombord i receptionen. Dock finns risken att dessa kan vara utsålda. Bensinstationer och turistinformation på Färöarna säljer också olika kartor.

  Valuta

  Det är möjligt att använda de flesta internationella betal- och kreditkort på Färöarna. På Färöarna använder man danska kronor (DKK) samt en lokal version av DKK (FKr.) som enbart kan användas på Färöarna (och inte i Danmark).

  Vinterdäck

  Är lagstadgat på Färöarna under vintermånaderna.

  Island

  Akuthjälp
  Användbara telefonnummer:
  Ambulans och brandkår...... ..........................112
  Sjukhus/akutmottagning ..............+354 5432000
  Polisen ..........................................................112
  Dental vårdupplysning ................................1770
  Alkohol

  Vin, sprit och öl (över 2,25%) säljs inte i vanliga. butiker, utan endast i monopolbutikerna Vinbúð (måndag till torsdag 11:00-18:00, fredag 11:00-19:00 och lördagar 11:00-18:00). De flesta restauranger har tillstånd att servera alkoholhaltiga drycker.

  Avstånd

  Avstånd Hirtshals-Seyðisfjörður 860 sjömil. Avstånd Tórshavn-Seyðisfjörður 286 sjömil.
  (1 sjömil = 1852 meter eller 1,852 km). Avståndet från Seyðisfjörður till Reykjavík är ca 700 km och tar 7-8 timmar att åka i bil.

  Banker

  Banker brukar ha öppet vardagar från kl. 09:15-16:00.

  Busstransport

  Busstidtabeller på Island kan ses här. Det finns en buss från Seyðisfjörður till Egilsstaðir och därifrån finns buss till Akureyri varifrån man kan resa till Reykjavík.

  Butiker

  De vanligaste öppettiderna är måndag till torsdag kl. 10:00-19:00, fredag kl. 10:00-19:30, lördag kl. 10:00-18:00 och söndagar 12:00-18:00.

  El

  220 volt - Elektriska apparater som tas hemifrån kan användas utan problem, men vissa eluttag kan vara av amerikansk typ. Därav kan det krävas en adapter som kan köpas från de flesta välsorterade elektronikbutiker.

  Fritidshus

  Övernattning i ett fritidshus på Island är inkl. sängkläder, handdukar, värme och el. Kunden är skyldig att städa stugan före avresa. Hyresgästen är tvungen att städa golv och dammsuga, torka av alla ytor, städa toalett och kök inkl. kylskåp och ugnsrengöring, putsa fönster invändigt från fingeravtryck samt slänga avfall. Vänligen lämna en kopia av husbeskrivningen vid avresan. I många fritidshus finns ett utomhusspa. Dessa är inte utrustade med klortabletter.

  Information

  Information om Island finns på visiticeland.com 

  Klimat

  Oceanisk - milda vintrar och kalla somrar. Genomsnittstemperatur i juli är 10-13 grader C. I juli har Island nästan 24 timmars dagsljus. Sedan är det mörkt större delen av dagen från oktober till mars, då det vid klart väder och lätt frost även är möjligt att få uppleva norrsken.

  Körning på inre höglandet

  Högländerna är bara tillgängliga två till tre månader varje sommar. Även i mitten av sommaren kan de vara svåra att ta sig fram. Först och främst krävs ett fyrhjulsdrivet fordon. Därtill krävs också sunt förnuft och försiktig körning.

  Korsar älvar

  De flesta högländsrutter korsar älvar utan broar. Många älvar är helt oproblematiska, medan andra kan vara djupa och svåra att korsa. Vattenvolymen och älvens vattennivå kan variera. Vi rekommenderar inte att korsa floden och höglandet i vanliga personbilar.

  Kreditkort

  Alla vanliga internationella kreditkort accepteras vanligtvis av större hotell, restauranger och butiker. Vanligtvis har alla restauranger, kaféer och kiosker betalningsterminaler.

  Kupong

  Om du har bokat ett Explorer-paketresa till Island skickar vi dina resedokument till dig innan du reser. Var medveten om att du måste skriva ut och ta med dina resedokument under hela resan till och på Island.

  Mobiltelefon

  GSM-mobiltelefoner fungerar inte i de öde delarna av centrala höglandet. De tre stora aktörerna, Siminn, Vodafone och Nova har täckning i de bebodda områdena längs Ringvägen, men det kan finnas brister på de mest öde lederna. Kontantkort kan köpas på bensinstationer runt om i landet.

  Övernattning

  På ankomstdagen är den normala incheckningstiden mellan kl. 14:00-16:00 på ankomstdagen och utcheckning vid 10:00 på avresedagen. Om inte annat anges på resedokumentet.
  Boendet är listat i ditt resedokument. För paketresor till Island får du ditt hotellbokningar per post och ofta så sent som en vecka innan avgång.

  Pass

  Pass krävs av alla resenärer till och från Island. Identifikation som körkort, ID-kort eller liknande måste medtagas.

  Postkontor

  Postkontor finns i alla större städer och på vissa mindre orter. Postkontoren har vanligtvis öppet måndag till fredag kl. 08:30-16:30.

  Rökning

  Vi uppmanar dig att hålla dig informerad om lagstiftningen om rökning under din vistelse på Island.

  Segling/färjeresor

  Det finns skärpta regleringar för segling/färjeresor till och från Island under vintermånaderna. I detta sammanhang hänvisar vi till våra allmänna villkor.

  Tidsskillnader

  Island använder GMT, vilket innebär minus 2 timmar jämfört med svenska sommartiden och 1 timme vid svensk vintertid.

  Utflykter

  På Island finns det många möjligheter till utflykter, t.ex. vandring, simning, bergsklättring, dykning, valskådning, jakt, fiske, ridning, forsränning, snöskoter och jeepturer. Läs mer om dina alternativ för bokning av utflykter på Island innan du reser via vår hemsida.

  Vägkartor

  Vägkartor på Island kan vanligtvis köpas ombord i receptionen.

  Valuta

  Den isländska valutan är stängd och kan inte beställas utan kan endast köpas på Island. Det är vanligtvis möjligt att växla isländsk valuta ombord på MS Norröna.

  Vinterdäck

  Vinterdäck är ska användas enligt lag på Island under större delen av årets månader.

  Visum

  För information till danska medborgare kan det finnas vägledning om pass och visum på Utrikesdepartementets webbplats.

  M/S Norröna

  Aktiviteter

  http://www.smyrilline.se/cruisefaergen-ms-norrona/underhaallning kan du läsa om de olika aktiviteterna ombord. Vi vill uppmärksamma att vissa restauranger och aktiviteter kan vara stängda på grund av säsong, väder eller mindre passagerarantal.

  Bagage

  Det är tilåtet att ha med upp till ca 200 kg privat bagage ombord på MS Norröna. Vi uppmärksamma dig om att det inte finns tillgång till bildäcket under färjeresan.

  Bagageförvaring

  Passagerare har möjlighet att sätta deras bagage i bagageförvaring på däck 2 (hyttsektion nr. 25) eller på däck 7. Bagageförvaring finns i två storlekar: den stora bagageförvaringen är 88 cm (D), 60 cm (H) och 40 cm (B) och de mindre är 78 cm (D), 40 cm (H) och 30 cm (B). Bagageförvaringens pris är 10 DKK för små och 20 DKK för större. Det kostar varje gång skåpet öppnas.

  Barnsängar

  Det är möjligt att hyra en spjälsäng före avresa samt i Norrönas reception.

  Barnvagn

  Du får ta med barnvagn ombord, men av säkerhetsskäl får det inte ligga i korridoren utan måste förvaras i hytten.

  Betalning ombord

  Vanliga betal- och kreditkort kan användas ombord. Dock kan tekniska transaktionsfel förekomma på vissa kortterminaler ombord. 

  Bildäck

  Bildäcket kommer att vara uppfyllt mycket tätt av både vanliga bilar och lastbilar, husvagnar och husbilar, så tänk på att det kan finnas mycket begränsat utrymme mellan fordonen på däck.

   

  Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att vara på bildäcket under färjeresan. Det finns ingen möjlighet till strömförsörjning på bildäcket.

  Check-in

  Vid incheckningen får du ett P-kort (P för passagerare) och ett K-kort (K för hytt) som används för parkering på däck och till hytten.

   

  Alla passagerare utom bilens förare går ombord på Hirtshals via landgången. Det kör bussar från bilplatsen till Hirtshals terminal. Vid körande landstigning ber vi alla passagerare att sitta i bilen. Gällande vissa speciella villkor som till exempel handikapp eller barn i bilen måste incheckningen kontaktas vid ankomsten.

   

  Fartygets personal strävar efter att ha en effektiv landstigning/lossa bildäcket så snabbt som möjligt. Väntetiden måste dock beaktas för incheckning för ombordstigning och landning, vilket innebär att ankomsttid för fartyget till hamnen inte motsvarar passagerarens in-checkning och utgång vid hamnen. Under högsäsong när MS Norröna ofta medtager upp till 800 bilar kan det innebära att väntetiden för de bakre bilarna kan vara upp till 1 timme.

   

  Incheckning i Hirtshals: vid terminalen Fjord Line, Container kajen 4, 9850 Hirtshals, Danmark.
  Incheckning på Färöarna: Eystara bryggja 2, FO-100 Tórshavn, Färöarna.
  Incheckning på Island: Fjarðargata 8, IS-710 Seyðisfjörður, Island.

   

  Det är skyltat vid de tre hamnarna.

  Dricksvatten

  Vattnet ombord på MS Norröna innehåller klor, så vi rekommenderar inte att du dricker detta.

  Drycker

  Det är tillåtet att ta med sprit och alkoholhaltiga drycker ombord på MS Norröna. Dessa får endast avnjutas i områden där skyltar ombord tillåter detta. Du måste hålla dig informerad om hur mycket du får ta med dig i land på Färöarna och Island.

  El/Ström

  Det finns 220 V eluttag ombord. Det finns ingen möjlighet till strömförsörjning på bildäcket. Det är förbjudet att ladda batterier i elbilar, husvagnar, husbilar etc. ombord på MS Norröna. Gas- och bränsletillförsel på fordonet/husvagnen måste kopplas från/stängas av före ombordstigning. Det är inte tillåtet att låta kylen vara på i ditt fordon under segling.

  Eluttag

  Det finns 2 eluttag i hytterna.

  Fartygstidzon

  Fartygets tid är Färöarnas tid. Tid på Färöarna mäts med hjälp av Greenwich Mean Time (GMT-1)

  Frysgods/transportgods

  Frysgods upp till 50 kg (totalt per bokning) eller max. ½ m3 och bagage upp till 50 kg kan tas med på MS Norröna utan extra kostnad om passageraren själv kan hantera varorna. Frysgods måste vara märkt med namn och adress. Tjänsten är gratis och Smyril Line frånsäger sig allt ansvar om produkten skulle bli skadad eller fördärvad under transporten. Vänligen kontakta incheckningspersonalen vid hamnen för ytterligare information om hantering av frysta varor.

   

  I detta sammanhang vill vi nämna att all kommersiell transport måste hanteras av Smyril Line Cargo, telefon +45 96 55 03 50 eller hirtshals@cargo.fo

  Gas

  Det är tillåtet att ta med gasflaskor ombord, men det måste dokumenteras med ett klistermärke på vindrutan. Gas- och bränsletillförsel på fordonet/husvagnen måste kopplas från/stängas före ombordstigning.

  Glömda saker ombord

  Det är möjligt att göra förfrågningar angående glömda och personliga saker direkt till MS Norrönas reception. Detta kan ske personligen under segling eller efter hemkomst via e-post till reception@norrona.fo eller ring +298 344900.

   

  Om du vill skicka glömda saker till din hemadress kommer det att ske på egen bekostnad, så var god kontakta oss om hur du betalar för sändning av bortglömd egendom. Glömda ägodelar lagras vanligen 2 månader ombord.

  Graviditet

  Gravida passagerare kan segla med Norröna till och med 34 graviditetsveckan. Detta är dock alltid på egen risk. Från den 31: e graviditetsveckan måste ett medicinskt intyg tas med. Norröna har ingen doktor eller sjuksköterska ombord.

  Handikapp

  Ombord finns handikappvänliga hytter med bredare dörrkarmar, större golvutrymmen och en toalett med stöd. Dessa handikappvänliga hytter är reserverade för rullstolsburna.

  Hiss

  Det finns 2 hissar i fartygets för och 2 i aktern. Det finns tillgång till alla däck med hissar, utom däck 1 där poolen och gymmet finns. När du bokar din resa så var vänlig informera säljpersonalen om du är rullstolsburen.

  Husdjur

  Det kostar extra att ta med husdjur ombord och detta måste anges vid bokningstillfället och sker på egen risk. För Danmark och Färöarna kan boskap endast ingå under särskilda villkor. Till Island kan du inte inkludera djur.

  Hytter

  Hyttfördelningen kan inte ske genom din beställning, utan görs först av personalen ombord på i samband med varje avgång. Det är därför inte möjligt att beställa hytt med visst antal, tid, plats eller specifik däck. Finns det beställt en säng i en delad hytt, kan man inte beställa över- eller undersäng.

  Internet och telefoni ombord

  Internet: Det finns möjlighet att köpa internetåtkomst ombord. Det är möjligt att vara online i hytterna, i lobbyn, The Diner och Naust.

   

  Telefoni: När du segla med MS Norröna, kan man ringa via satellittelefon, vilket innebär en betydligt högre hastighet än normalt. Du vill få ett sms från din operatör med prisinformation om detta.

  Kojhytter

  Kojhytterna har våningssängar som är könsuppdelade våningssängar utformat med sängar för 6 personer. Du tar med egna sängkläder och handdukar. Det finns en delad toalett och dusch i korridorerna. Det finns ett utrymme för förvaring av bagage i korridoren (hyttsektion 25). Rummet är gratis att nyttja och det finns begränsat plats. Om du reser två eller fler är det möjligt att boka ett kojhytt för eget bruk. Om du inte tar med egna sängkläder eller sovsäck så kan sängkläder bokas före avgång eller hyras genom att kontakta receptionen ombord.

  Läkare ombord

  Det finns ingen läkare ombord på MS Norröna. Överstyrman tillsammans med de andra officerarna ombord ansvarar för akuta situationer ombord. De kan ge första hjälpen.

  Minibar

  I hytterna är det möjligt att beställa en minibar. Minibar kan beställas innan eller i receptionen ombord. 

  Praktiska information före avgång

  Vi rekommenderar dig att läsa på smyrilline.se där du kan hitta information om ankomst och avgång, men också om pass, tullbestämmelser och allmänna villkor. Ca 10 dagar före avresan får du ett automatiskt genererat email med tips före avgång om bekvämligheten med incheckningen.

  Resedokument

  När vi har registrerat hela betalningen av din resa får du ett resedokument via email. Detta dokument gäller som ditt resedokument under hela resan, vid incheckningen, i restauranger ombord och på övernattningshytterna.

   

  Det är också möjligt att ha resedokument på iPad eller mobiltelefon (var medveten om behovet av strömförsörjning under resan).

   

  Om du hyr ett semesterhus på Färöarna var vänlig att uppmärksamma behovet av att ta med en papperskopia av ditt resedokument (se nedan stuguthyrning). Vissa färöiska hotell tar en kopia av resedokumentet vid ankomsten.

   

  För paketresor till Island kommer du också att få hotellkuponger, som skickas via e-post tillsammans med ditt resedokument.

   

  Vi vill uppmärksamma om att alla resedokument är beräknade efter lokala tider.

  Restuaranger

  Ombord på MS Norröna finns 3 restauranger, en bar och en utomhusbar. Vi uppmärksammar att vissa restauranger och aktiviteter kan vara stängda på grund av säsong, väder eller för få passagerare.

  Rökning

  Rökning är inte tillåtet inomhus. Det är enbart tillåtet att röka på särskilt markerade områden på däck 8. Denna begränsning omfattar både passagerare och besättning. Överträdelse kommer att medföra böter på 1500 DKK. 

  Sjösjuka

  Sjösjuka och förebyggande armband kan köpas i receptionen. Dock kan dessa vara tillfälligt slutsålda.

  Städning av hytten

  Om du reser med Norröna till Färöarna eller Island kommer hytten att städas när du har lämnat hytten. Om du reser på Nordatlantens kryssning, kommer det att bli en vanlig enkel städning inkl. byte av handdukar söndag och torsdag. Tisdag kommer hela hytten att städas med byte av sängkläder. Städningen påbörjas vanligtvis efter 10:00.

  Telefon

  Erbjuds inte ombord.

  Uppsyn

  Det finns ingen tillsyn över barnen ombord. Alla aktiviteter sker på eget ansvar. Föräldrar har alltid ansvar för sina barn överallt ombord, vilket också gäller i poolområde och gym. Barn under 15 år får inte beträda poolområde och gym utan föräldrarna.

  Utcheckning

  Resenärerna borde vara ute ur kahytterna på MS Norröna ca 1 timme före ankomst till hamnen, vilket också gäller ankomster på natten under högsäsong. Vi noterar dock att detta kan variera och att utcheckningstiden kommer att annonseras ombord på högtalarna.

  Val av kläder

  Vi rekommenderar att du tar med robusta vattentäta skor, en vindtät jacka, en tjock tröja, varma underkläder och regnkläder. Kom också ihåg badkläderna om du vill prova vårt utomhusbadsbad ombord. Ombord på MS Norröna finns det ingen klädkod, klädseln är alldaglig, varm och informell.

  Annat

  Allmänna villkor

  Resan är gjord i enlighet med Smyril Lines allmänna villkor, som du hittar här: smyrilline.se/boka-resan/allmanna-villkor

  Ändringar gällande ankomst- och avgångstider

  Om det finns ändringar gällande ankomst- och avgångstider så anges detta på vår hemsida smyrilline.se. Vi rekommenderar att du håller dig informerad innan din avresa oavsett vart du reser ifrån, detta med anledning av förändringar kan inträffa och även med kort varsel. Norröna väntar inte på sena passagerare.

   

  Observera att alla angivna tider är lokala tider.

  Användbara länkar

  Vår avreseplan för 2019 kan ses här: smyrilline.se/avgaangar/avgaangar-2019
  Om Färöarna visitfaroeislands.com 
  Om Island visiticeland.com

  Frakt

  Bilar utan förare/reg.nr. måste bokas som frakt. För frakt till Färöarna och Island hänvisar vi till vår fraktavdelning: tel. +45 9655 0350 eller hirtshals@cargo.fo

  Mer information om din avresa

  Ca 10 dagar före avresa får du ett mail med praktisk information gällande din resa.

  Parkering

  Det finns möjlighet att parkera vid terminalbyggnaden, dock utan tillsyn. Om du önskar andra alternativ kontakta Hirtshals Turistbyrå, tel: +45 0994 2220, e-post: info@visithirtshals.dk eller Montra Skaga Hotel, tel.: +45 9894 5500, e-post: skaga@skagahotel.dk.

  Tullavgifter

  Du hittar information om tullfria varor här smyrilline.se/cruisefaergen-ms-norrona/tax-free-butiken.

  Registrera dig till vårt nyhetsbrev

  Nästa ankomst och avresa

  Avresa
  Tórshavn. 21. aug 18:00
  Ankomst
  Seyðisfjørð. 22. aug 08:30
  Avresa
  Seyðisfjørð. 22. aug 10:30

  Med förbehåll för fel och korrigeringar