•  
  •  
se - Guidad vandring till Kirkjubøur

Guidad vandring till Kirkjubøur

Guidad vandring till Kirkjubøur

Guidad utflykt från Tórshamn till den vacka gammla byn Kirkjubø. Inkl. matsäck och entre till museet i Kirkjubø

När vi har nått kullen så kommer vi att ha en fin utsikt över Tórshavn och hela Nólsoy.

 

Vi kommer till Reynsmulalág med två små sjöar framför oss. Det finns många turer att se på sommaren. Vi följer stenmurarna och kommer att se en förhöjning byggd av sten. Dessa förhöjningar har fungerat som samlingspunkter sedan 1800-talet och används än idag. Här hålls politiska möten med flaggor, berättelser och patriotiska sånger som komponeras för tillfället. Det är enkelt att föreställa sig hur folkmassorna har suttit på kullen framför förhöjningen och lyssnat på bland annat Jóannes Patursson (1866–1946), en pionjär i den färöiska nationella självständighetsrörelsen. Dessa offentliga samlingar i det fria sker fortfarande på Färöarna, till exempel mellan den 28:e och 29:e juli under den nationella högtiden Ólavsøka.

 

Under utflykten har vi en fantastisk utsikt över Sandoy, Hestur, Koltur och Vágar. Enligt legenden sägs det att Magnus, en ung man från Koltur som förälskar sig i en flicka från Hestur. De möttes i hemlighet för att flickans far inte skulle få reda på det. Magnus simmade från Koltur då tidevattensströmmen flöt sydost för att spendera tid med flickan, när tidvattnet vände simmande han tillbaka till Koltur. Fadern kom inom tid på detta. En dag när Magnus kom i land stod fadern framför honom med en yxa och hotade att döda honom. Magnus blev tvungen att simma tillbaka och sågs aldrig igen. Uppenbarligen tog strömmen honom och drog ut honom till det öppna havet. Historien berättar om att den efterföljande virvelströmmen Grísarnir kom in i Koltursund. Detta sägs att ha varit den. Till denna dag existerar fortfarande densamma virvelström i Koltursund. När vi närmar oss Kirkjubøur kommer vi att se den lilla ön Kirkjubøhólmur, som tidligare var en del av fastlandet och byn. På ön kan vi fortfarande se gamla ruiner av hus. Kirkjubøur är en mysig och charmerande by, där de flesta husen är byggda i gammal stil. Kirkjubøur har ett urval av attraktioner, till exempel Kirkjubømúrurin, vilket är ruinerna av en gammal katedral som ska vara byggd omkring år 1300. Det finns även Stokkastovurnar, de gamla gårdhusen från omkring 1350 som är byggda på ruinerna från den gamla biskopsboningen. Kyrkan i Kirkjubøur är den äldsta kyrkan på Färöarna som fortfarande används. Kyrkan byggdes under 1200-talet. 

 

Efter besöket i Kirkjubøur går vi av vägen och upp på kullen genom ett månlandskap och passerar tre vackra fjällsjöar med sitt karakteristiska särdrag. Det är Risa Stova som har inspirerat den färöiska multikonstnären William Heinesen till att skapa några av hans mest berömda oljekalkmålningar på troll och andra övernaturliga varelser. 

 

Ansvarsfriskrivning utflykter

Din säkerhet är vår högsta prioritet. Därför vill vi göra er uppmärksamma på de risker som är kopplade till den färöiska miljöns unika egenskaper. Färdas du därför i den färöiska naturen, oavsett om det är på egen hand eller efter inspiration från vår hemsida eller med en av våra reseguider så sker detta på egen risk och eget ansvar. Vi frånskriver oss ansvaret för förlust eller skada i sådan förbindelse.

Inkluderat i utflyktens pris

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Observera att priserna anges i danska kronor (DKK). För att se priset i SEK, ange beloppet i valutakonverterare nedan:

DKK:
SEK:

Valutakurs hämtad från: nationalbanken.dk

Tidspunkt
kl. 09:00
Varaktighet
6 timmar
Priset inkluderar
Guide, madsäck, transport till stigen och entre till museet i Kirkjubø.
Möjligt i perioden
På förfrågan
Upphämtning
Bussterminalen i Tórshamn.
Svårighetsgrad
Enkel / medel. Lämplig för barn.
Betingelser
Gräs- och stenstig.
Lämpliga kläder
Vandringskläder med grova skor och kläder som passar alla väder och vind- och vattentät jacka.
Pris per person
DKK 625 (min. 4 personer)
Språk
Skandinaviska språk, franska, engelska, tyska och spanska.

Ring och beställ
eller få mer info

+45 9655 8500

Registrera dig till vårt nyhetsbrev

Nästa ankomst och avresa

Ankomst
Tórshavn. 17. okt 15:00
Avresa
Tórshavn. 17. okt 21:00
Ankomst
Hirtshals. 19. okt 10:00

Med förbehåll för fel och korrigeringar