+45 9655 8500

Reseskildring av min resa till Färöarna och Island den 11-18e oktober 2014

 

Efter att vi hade packat upp och sett fartyget inbjöds vi att delta i ett välkomstmöte för gästerna på Viking Cruise i Saga Café. Där vi fick en välkomstdrink medan Cruise Host Simon Soe gav information om resan och vädret.

Reseskildring av min resa till Färöarna och Island den 11-18e oktober 2014
Skrivet av
Charlotte Dalsgaard og Peter Deleuran Olesen
Modtaget den
2014-11-03

Efter välkomstmötet beslutade vi att ta en tur till gymmet och sedan åt vi 3-rätters middag på Norröna Buffet. På kvällen var det levande musik med musiker i Båthus Bar. Två unga färingar spelade och sjöng engelska och färöiska låtar och det lät riktigt bra.

 

Söndag:

Efter en härlig frukostbuffé valde vi att gå på bio. Det visades filmer om Färöarna på Saga Café och Cruise-värdarna pratade om nästa dags förväntade upplevelser. Vi tog en kaffe på Saga Café medan vi spelade kort och sedan gick vi upp på däck för att se Norröna segla förbi Shetlandsöarna, som var mycket större än väntat. Vi tog en tur till gymmet innan middagen och efteråt vi besökte Tax Free Shop för att köpa godis till serien 1864, en ny dansk tv-serie som startade på söndagen. Efter tv-serien var över gick vi till Boathouse Bar där en färöisk musiker, Kim Hansen, spelade. Han spelade från Rasmus Seebach till gammal tysk schlager.

 

Mandag:

Tidigt, klockan 05:00 anlände vi till Torshavn. Medan vi åt frukost ombord kunde vi se ut över staden. När vi gick i land anslöt vi oss till vår guide Unn och efter infunnit sig fick vi en guidad tur i staden. I Torshavn gick vi en promenad i den vackra välbevarade gamla stan där vår guide berättade om färöisk historia och byggnader som vi såg. Hon berättade roliga historier och berättelser om staden, där hon hade familj och var bodde som barn.

 

Husen i den gamla staden är små och i trä med grästak och har underhållskostnader på upp till 2 miljoner danska kronor per år. De flesta husen är byggda med en hammares bredd mellan dem. Alla hus har ett skjul som där lamm hängs för att torka medan fisken hängs utanför för att torka. När husen ska restaureras måste de gå i samma stil som tidigare. Husen vi såg var dekorerade på annat sätt.

 

Vi åkte buss till toppen av några berg för att se utsikten över Torshavn, som var väldigt vacker.

Efteråt körde vi vidare och slutade med utsikt över de små färöiska öarna Hestur och Koltur.

 

Inte långt från byn Kirkjubøur stannade vi återigen. Här hälsades vi välkomna av en stark lukt av tång och fisk som ett resultat av den föregående veckans blåst.

 

Vi kunde nu se Magnuskatedralen, en ruin med bara ytterväggarna kvar. Vi kunde gå in i Olavskyrkan, den äldsta kyrkan som fortfarande används på Färöarna.

 

Sedan erbjöds kaffe och kaka i kungsgården (Kirkjubøargarður på färöiska). De äldsta delarna av huset är från 1000-talet och kallade Roykstovan och är nu museum och privata hus. Huset har gått i arv i familjen Patursson i 17 generationer och den tidigare ägaren mötte oss och berättade om platsen. Färingarna är gästvänliga och skulle du besöka kungsgården utan guide kan du räkna med att välkomnas på samma sätt.

 

När vi kom tillbaka till Norröna fick vi titta på film om Island och fick kaffe och isländsk kaka. Resten av dagen var på avkoppling och egna program. Vi åt mat på Norröna buffé och medan vi åt vi såg toppen av en val på vattnet i några sekunder tittade upp och kunde knappt tro våra egna ögon. På kvällen gick vi till Boathouse Bar för drinkar.

 

Tisdag:

Vi ankom till Seyðisfjörður kl. 10. Vi deltog i utflykten och vår guide var en ung flicka som heter Brynhild som tog oss på en dagstur på Island. Hon talade om Island och de platser vi kom till och visade korta videofilmer på bussens TV-skärmar om Island. Vårt första stopp var på toppen av ett berg, men sikten var dålig eftersom det började snöa.

 

Sen fortsatte vi till Mývatn naturbad, som är ljusblå källor med 40 grader varmt vatten från underjordiska källor som vi badade i. Det var härligt att sitta med kroppen täckt av varmt vatten och samtidigt ha frost i ögonbrynen och det är roligt att kunna berätta om att ha varit på Island - klädd i bara badkläder. På Jardbodin vi fick också en god lunch som bestod av soppa och sallad.

 

Vårt nästa stopp var på en rastplats anlagt i området där det finns lavaformationer och kratrar ungefär 1 km i diameter. Här gick vi ner i en dal fylld av formationerna och lavan hade bildat en grotta.

 

Vi stannade på en annan rastplats med några omgivande butiker där man kunde gå in i en isländsk stormarknad och en garnbutik.

 

 
Vid nästa stopp, Námaskarð, var vi tvungna att hålla för näsan på grund av svavellukten. Platsen är ett naturskyddsområde med geotermisk aktivitet i form av kokande lera och het ånga från underjorden. Platsen ser inte ut som något du normalt skulle förvänta sig att uppleva på jorden. Det kändes som att vara på månen eller i en scen från "Bröderna Lejonhjärta" i Katlas grotta.

 

På resan hem gjorde vi ett sista stopp vid ett vattenfall där vi fick smörgås.

När vi kom tillbaka till skeppet hade vi varit borta hela dagen och var många upplevelser rikare.

 

Onsdag:

På onsdag morgon var vi uppe tidigt och åt frukostbuffé (eftersom de stängde 09:00). Vi tog bussen vid kl 10 till sjön Lögurinn med vår guide Brynhild. Hon berättade om sjöodjuret som sägs leva i sjön och flera invånare säger sig ha sett. Synen av den vidsträckta Lögurinn var oerhört imponerande.

 

Nästa sak som vi besökte var informationscentret Snæfellsstofa som tillhör Vatnajökull nationalpark. Vi möttes av en anställd som förklarade många intressanta saker om området, om det isländska språket och kulturen. På museet kan man se olika isländska uppstoppade djur, hovar och skelett.

 

På grund av den vulkaniska aktiviteten i Bardarbunga var luften i detta område lite oklar. Halsen och ögonen började klia. Vår guide förklarade för oss att det fanns aska från vulkanen i luften och lokalbefolkningen kunde skilja på aska och rök i luften.

Nu åkte vi med bussen till Skriðuklaustur, ett kulturcentrum tillägnad den berömda isländska författaren Gunnar Gunnarson. Här fick vi en guidad tur och lunchbuffé med många specialiteter isländska köket, vilket var helt fantastiskt.

 

Bussen stannade plötsligt och vi såg två renar. Det var kul för guiden hade berättat hur ovanligt det är och berättade om renjakt och det var en stor upplevelse att ta bilder av dem i naturen.

Vi stannade vid Hengifoss vattenfall som är 128 meter högt och vi sprang så högt vi kunde nå för att se det. Vissa var modigare än andra och vågade gå ut på de branta klipporna.

 

Nästa by vi kom till var Egilsstaðir. Här stannade vi i 30 minuter och tittade lite i butikerna. När vi kom tillbaka till Seyðisfjörður gick vi en promenad i staden och tittade på de vackra byggnaderna med bergen i bakgrunden. Vi tittade på biblioteket, dagiset och de lokala garnbutikerna.

 

Torsdag:

Vid klockan 15 seglade vi mot Torshavn på Färöarna. Vi valde att titta på en film på Färöarna på Saga Cafe. När vi kom till Torshavn var vi redo för vår nästa färöiska utflykt och träffade guiden igen. Vi körde genom en tunnel på väg upp på berget och det första stoppet på turen var på en 882 meter hög bergstopp som heter Slættaratindur med en fin utsikt. Vägarna upp på berget går i skarpa hårnålskurvor så det var lite läskigt att titta ner.

 

Vi kom till staden Gjogv där befolkningen är 27 personer där endast en går till skolan. Det är också där Lars Løkke Rasmussens fru Solrun kommer från. Vägen från Gjogv till Torshavn är snöröjd på vintern så en person som arbetar i Torshavn kan komma ner dit. Vi drack kaffe och åt tårta på gästhuset Gjaargardur. I Gjogv var naturen underbar och vi tog en promenad i staden.

 

Vi gick ner för en trappa i Gjogv till vattnet som var klart och kallt. Det fanns isblå fläckar på bottnen och det var otroligt hur mycket havsnivån kunde svänga på tiden vi var där.

 

På promenaden till kyrkan i Gjogv passerade vi några fårskinn som hängde på tork. Det var säsong för slakt när vi var på Färöarna. I Gjógv hade de slaktat får och vi hade turen att se det hela. Lukten gjorde också erfarenheten mycket autentisk. Efteråt åkte vi ut till ön Eysturoy där det finns två enorma två stenpelare inte långt från berget som heter Risin och Kellingin. Här berättade guiden för oss om legenden att Island hade för avsikt att dra tillbaka Färöarna närmare sig. Det var Risin och Kellingin som fick detta uppdraget men de misslyckades.

 

Vi körde förbi det enda fängelset på Färöarna med mycket få fångar, och sista stoppet var över Torshavn i skymningen. Här kunde vi se ner på staden och det var trevligt att se ljusen omgivna av mörka berg.

 

När vi gick ombord på färjan igen åt vi middag och gick till Boathouse Bar att höra levande musik igen.

 

Fredag:


Hela fredagen befann vi oss på sjön. Vi gick ner och åt frukost och efteråt tog vi det lugnt tills det arrangerades Bingo ombord. Vi spelade Bingo och Peter vann 300 kr att använda på fartyget. Efteråt gick vi till Tax Free Shop och köpte godis till vänner och familj. På kvällen var det en stor Vikingbuffé på Norröna i restaurangen. Rätterna var baserade på recept från vikingatiden och köttet tillagades på samma sätt som då. Vi åt bland annat får, anka, häst och oxe. Servitörerna var utklädda och stämningen var trevlig. Vi fick en souvenir från resan i sann vikingastil nämligen ett mjödkrus. När vi var mätta gick vi och packade så vi var redo att lämna skeppet nästa dag. Senare var det levande musik igen med Kim Hansen och Ólavur A Vali Olsen.

 

Lördag:

På lördagen gick vi upp tidigt för att njuta av den sista frukosten ombord innan vi gick i land i Hirtshals klockan 10. Där slutade den vackraste, mest otroliga och fascinerande resa du kan tänka dig.

Bilder från resan

Registrera dig till vårt nyhetsbrev

Nästa ankomst och avresa

Avresa
Tórshavn. 17. jan 09:00
Ankomst
Seyðisfjørð. 18. jan 01:00
Avresa
Seyðisfjørð. 18. jan 05:00

Med förbehåll för fel och korrigeringar