+45 9655 8500

Reseskildring från Viking Cruise oktober 2014

 

Vi bokade en resa genom att ringa Smyril Lines trevliga resekonsulter som hjälpte oss att utforma resan precis som vi ville. Lördag den 11 oktober 2014 var som början på en impulsresa till Färöarna och Island med upplevelser och landskap som vi aldrig kunnat föreställa oss.

Skrivet av
Dorte og Knud Alkærsig
Modtaget den
2014-11-03

Norröna seglade på eftermiddagen från Hirtshals. Efter att vi hade hittat våra hytter deltog vi ett välkomstmöte för Viking Cruise gäster i Saga Café där vi fick information om vädret och programmet för de kommande dagarna. Efteråt gick vi upp på däck för att ta bilder och njuta av den friska luften och känslan av att vara utomhus mitt på det öppna havet.

 

På söndagen gick vi ut på fartygets däck ännu en gång när vi närmade oss Shetlandsöarna. Det var en riktigt cool och trevlig upplevelse att stå och ta bilder på dem. Efteråt tog vi det lugnt i solstolarna på däck med utsikt över havet och Dorte läste en bok innan vi gick ner till Saga Café för att titta på en film om Färöarna. Man kunde spela Bingo efteråt men det var inte bara vi, så vi gick istället in i Tax Free Shoppen för att shoppa för resan.

 

Vi åt middag på restaurangen Simmer Dim. En härlig hummersoppa och en god biff. Efteråt gick vi till hytten och såg de första avsnitten av serien "1864".  

 

På måndagen vi kom till Torshavn klockan 05. Efter frukost gick vi i land och tog en buss som skulle ta oss långt in i Torshavn. Vår guide var också på bussen och i Torshavn gick vi en promenad i gamla stan där vår guide berättade om de saker som vi såg. Det var riktigt trevligt och spännande att se de gamla husen med grästak, byggda i sten och den vackra träslöjd som tydligt präglades av gott hantverk. Dorte tyckte det var kul att se de saker hon kunde minnas från sin semester på Färöarna som barn. Knud tyckte det var riktigt trevligt med grästak och anser att många länder kan lära sig något av deras sätt att bygga hus och även lära sig något av deras sätt att ta hand om naturen.

 

Vi träffades vid bussen igen och körde till toppen av några berg med utsikt över Torshavn, som var riktigt fint. Efteråt körde vi vidare för att se utsikt över de små färöiska öarna Hestur och Koltur, inte långt från byn Kirkjubøur där vi återigen stannade. Vi kunde se Magnuskatedralen som är en ruin med bara ytterväggarna kvar och gå in Olav-kyrkan som är den äldsta kyrkan fortfarande används på Färöarna. När vi hade gått runt ett tag fanns det kaffe och kaka i Kungsgården (Kirkjubøargarður på färöiska). De äldsta delarna av husen är från 1000-talet och kallas roykstovan och är nu museum och privata hus. I byn frågade sig Knud fram till ett visst hus, som en klasskamrat bott i. När vi kom tillbaka till Norröna var det film om Island och även kaffe och kaka. Resten av dagen ägnades åt avslappning. .

 

Vi ankom till Seyðisfjörður på tisdagen kl 10. Vår guide på bussen var en ung flicka som tog oss på en dagstur runt Island. Det var en lång dag med många korta, bra stopp. Vårt första stopp var på toppen av några berg, men sikten var dålig eftersom det började snöa. Men det var annorlunda att uppleva snö och det var inte så kallt ute. Det var en stor upplevelse att gå från grönområden till snöiga områden och de bilder vi tog blev riktigt bra. Resan fortsatte till Mývatn Naturbad där vi badade i 40 grader värma, blå källor. Det var häftigt att prova. Här fick vi också lunch innan vi körde vidare. Vårt nästa stopp var nära Skútustaðir på en plats med lavaformationer där vi gick ner i en dal fylld med dem. Här var grottan som Knud utforskade och vi kom överens om att man enkelt skulle gå vilse om man tappade bort guiden. Nästa stopp var vid en rastplats som hade vissa butiker runt om. Några gick till en isländsk stormarknad medan vi gick in i en liten butik som sålde ull där de hade stora stickade tröjor. Dorte har en moster som ofta besöker Island och köper med sig garn hem, så det var spännande att se var garnet kommer från.

 

På nästa stopp, Námaskarð, luktade det väldigt mycket svavel. Lukten kommer från den geotermiska aktiviteten och den kokande leran och varma ångorna under jorden. Det var imponerande att se och otroligt att jorden kan vara så varm. På vägen hem gjorde vi ett sista stopp där vi fick smörgås. Sen åkte vi tillbaks till båten och dagen var slut.

 

På onsdag morgon tog vi en tur till sjön Lögurinn med vår guide. Vi fick höra en historia om ett havsmonster som enligt sägnen skulle leva i vattnet. Nästa sak som vi skulle se var informationscentret Snæfellsstofa som handlar om Vatnajökull nationalpark. Det var riktigt spännande och gav oss ett sug att komma tillbaka och se hela parken. Luften i detta område var dimmig och guiden förklarade för oss att det var aska från vulkanisk aktivitet från Bardabunga som hade mullrade lite under de senaste veckorna. Bussen körde ner till Skriðuklaustur som är ett kulturellt centrum tillägnad den berömda isländska författaren Gunnar Gunnarson. Här fick vi en guidad tur och lunchbuffé från det isländska köket, vilket var helt fantastiskt. På resan vidare såg vi två renar, det var en stor upplevelse att ta bilder av dem i naturen. Vi slutade på 128 meter höga Hengifoss vattenfall och gick upp så högt vi kunde nå och gick alla ut på klipporna. Nästa by vi kom till var Egilsstaðir. Här stannade bussen i 30 minuter så vi fick titta lite i staden. När vi kom tillbaka till Seyðisfjörður åkte vi till den lokala mataffären, där vi fick reda på att det är inte billigt att leva på Island.

 

På torsdagen kom vi till Torshavn kl. 15 och innan dess vi såg en film om Färöarna. När vi kom till Torshavn vi träffade guiden igen. Vi körde genom en tunnel på väg upp på berget och det första stoppet på turen var på en 882 meter hög bergstopp som heter Slættaratindur med en fin utsikt. Det är fascinerande hur vägen slingrar vid skarpa hårnålskurvor. Vi hade en bra förare så vi var i trygga händer i bergen. Vi kom till byn Gjogv där befolkningen är bara 27 personer. Vi åt kaffe och tårta på Hotel Gjaargardur. Vi gick en promenad i Gjógvs vackra natur. Vi gick ner en trappa till vattnet som var klart och kallt.

 

Efteråt körde vi ut till ön Eysturoy, där det står två stenpelare inte långt från berget, som kallas Risin och Kellingin. Knud hade kikare så att han kunde se dem lite närmare. Sista stoppet var över Torshavn i mörkret. Här kunde vi se ner över staden och det var kul att se hur staden ser helt annorlunda ut i mörkret. När vi kom ombord på färjan igen gick vi på bio och såg en ny film från 2014 som heter "Guardians of the Galaxy". Det var kul att sitta i en biograf som rör sig och svänger under resan.

 

På fredagen gick vi upp tidigt för att se Shetlandsöarna på vägen tillbaka. Vi seglade förbi dem kl. 07.15 och efteråt gick vi ner för att äta frukost. Senare på dagen provade vi på "Kannibalgrytorna" som Dorte kallar dem, skeppets badtunnor. Härifrån kunde vi njuta av en solig utsikt över havet i det varma vattnet med den kalla vinden i ansiktet medan vi tittade på de stora oljeriggar som vi seglade förbi. På kvällen var det en stor Vikingbuffé med rätter baserade på recept från vikingatiden och det var riktigt spännande att smaka. När vi var mätta packade vi och var redo att lämna skeppet nästa morgon.

 

På lördagen när vi gått i land tog vi en tur på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals innan vi körde hem.

 

Allt som allt har resan varit helt fantastisk. Vädret är alltid oförutsägbart på dessa resmål men vi har haft vädret med oss under hela tiden. Vågorna var 0-2 meter höga men Knud skulle ha velat ha lite mer vågor. Guiderna var riktigt bra och visste vad de talade om. Vi fick höra många bra historier om städer och legender från Island. Vi har en hel del bra erfarenheter och en vecka kändes alldeles för kort. Nästa gång vi vill ha en mer aktiv semester med till exempel vandring. Vi tycker att det är oerhört klokt hur man på Island och Färöarna tar in naturen in i sitt liv och inte är rädda för att blanda stad och natur.

 

Dorte och Knud Alkærsig från Nyborg på Fyn hade länge pratat om semester på Island. En dag när de sökte resor på Internet dök Smyril Lines erbjudande upp. Viking Cruise kombinerar Färöarna och Island på en resa och eftersom Dorte för 25 år sedan som liten flicka hade besökt Färöarna, tyckte hon att det skulle vara kul att komma förbi Färöarna igen på vägen till Island.

 

Registrera dig till vårt nyhetsbrev

Nästa ankomst och avresa

Avresa
Hirtshals. 20. jan 15:00
Ankomst
Tórshavn. 22. jan 06:00
Avresa
Tórshavn. 22. jan 14:00

Med förbehåll för fel och korrigeringar