10 idéer till upplevelser på Färöarna

Mitt i Nordatlanten, bara 1,5 dygns kryssning från det europeiska fastlandet omges Färöarna av en 1 289 km lång kuststräcka. Ingenstans i landet är det längre än 5 km till havet.

Färöarna är känt för de milda vintrarna och svala somrarna och oavsett årstid möts du av den spektakulära naturen när du kryssar in i fjordarna. 

Naturen har en obeskrivlig betydelse här och dess inflytande på den lokala kulturen kan inte underskattas. Naturen ligger djupt förankrad i invånarnas personlighet och tankesätt.

Öarnas befolking på nära 52 000 invånare är utspridd över de 17 bebodda öarna. Öarna är förbundna med varann med en mycket välfungerande infrastruktur av vägnät, tunnel- och färjeförbindelser.

Färingarna är ett varmt, generöst, vänligt och gästfritt folk. De är familjeorienterade, jordnära och har stor respekt för traditioner. Ett viktigt kännetecken hos färingarna är deras öppenhet mot turister. Färingarna är stolta över sitt land och sin kultur och befolkningen är ivrig att visa besökare det bästa Färöarna har att erbjuda.

Tórshavn

Med bara omkring 20 000 invånare är Torshavn inte bara en av världens minsta huvudstäder utan även en av de mest charmerande med en spännande blandning av gammalt och nytt. Upptäck staden till fots och se gamla, skyddade byggnader och artitektritade hus sida vid sida. Vi rekommenderar särskilt en promenad på halvön Tinganes där regeringen håller till och Reyn, som är den gamla idylliska stadsdelen. Färöarnas konstmuseum och Nordens Hus är också väl värda ett besök. Dessutom bjuder Torshavn på spännande shoppingmöjlighteer. Lokala designer hittar man t.ex. hos Østrøm och hos Guðrun & Guðrun. Det nordiska köket kan intas på flera spännande och inbjudande restauranger i den lilla huvudstaden

Tips: Summartónar – konserter i hela landet varav flera är gratis


Tórshavn.

Nólsoy

Nólsoy är den fina gröna ö som du kan se precis ovanför Tórshavn. Ön är bara tio kvadratkilometer men det är tillräckligt med plats för de 817 får, de hundratusen fåglarna och 225 människor som bor på Nólsoy. Nólsoy är ön för dig som vill uppleva både natur och landsbyatmosfär på en och samma gång. Här finns fina möjligheter för strövtåg i naturen t.ex. längs den gamla vandringsleden över berget Eggjarklettur ut till fyrtornet Borðan. Turen tar totalt fyra timmar. Det finns flera kaféer i Nólsoys enda samhälle som heter det samma som ön.

På följande länk: nolsoy.fo kan du läsa mer om utflykter och upplevelser i Nólsoy, och du kan se hur du kommer till Nólsoy. 


Nólsoy.

Kirkjubøur

Det historiska samhället Kirkjubøur ligger 10 minuters bilresa från Torshavn. Kirkjubøur var tidigare biskopssäte och därför Färöarnas andliga och kulturella centrum. Olavkyrkan (1200-talet), Magnuskatedralen (1300-talet) och Kungsgården där Paturssonfamiljen nu bor på 17:e generationen är alla monument som vittnar om en lång historia. Varför inte gå vägen från Torshavn till Kirkjubøur längs med den gamla stigen? Turen är 7 km lång och relativt lätt att gå och utsikten är fantastisk.


Kirkjubøur.

Vestmannabergen

Vestmannabergen är en av de största turistattraktionerna på Färöarna. Här kan du komma helt nära fågellivet och de storslagna omgivningarna i form av grottor och branta klippor. Vi rekommenderar en båttur till Vestmannabergen där du får möjlighet att komma nära fågellivet, imponerande grottor och fascinerande klippor. Boka din båtutflykt på puffin.fo.


Vestmannabergen.

Saksun & Tjørnuvík

Det bildsköna Saksun är ett populärt utflyktsmål som ligger i Streymoys nordvästliga delar. När det är lågvatten kan man gå den cirka 3 km långa turen ut till Atlanten. Kungsbondgården Dúvugarðar från 1600-talet är idag kafé och museum. Lite längre norrut på Streymoy ligger Tjørnuvík längst in i en bukt med utsikt över de kända stenpelarna ”Jätten” och ”Kärringen”.

På väg till eller från Tjørnuvík rekommenderar vi ett fotostopp vid det imponerande vattenfallet Fossá.


Saksun & Tjørnuvík.

Gjógv

Pittoreska Gjógv ligger på Eysturoys nordöstkust. Samhället är känt för sin landstigningsplats i öns naturliga kanal. Landstigningsplatsen var byns livsnerv ända tills vägen kom år 1960. Gjógv är det färöiska ordet för klyfta.

Den gamla affären från 1883 håller öppet som både butik och kafé om sommaren. Dessutom har Gjáargarður en restaurang. Det finns fina vandringsmöjligheter i området. Nära Gjógv ligger också Färöarnas högsta berg, Slættaratindur. Efter vandringen upp till toppen av det 880 meter höga berget kan du vila fötterna och njuta av den storslagna utsikten.  

 


Gjógv.

Mykines

Mykines är öhavets västligaste ö. Vandringsturen från samhället Mykines till holmen med fyrtornet är en mycket speciell upplevelse. Njut av en fantastisk utsikt över havet västerut och andra öar på östsidan medan du står högt över ön. Platsen kallas också “fågelparadiset” på grund av det storslagna och rika fågellivet – bl.a söta lunnefåglar som bygger hålor här under sommarmånaderna. 
För att beställa färja till Miykines och/eller betala för turen genom lunnekolonien ut till Mykineshólmur kan du besöka mykines.fo


Mykines.

Trælanípan & Gásadalur

Trælanípa är en av de mest fotograferade platserna på Färöarna. Från kanten av denna udde är det 142 meter lodrätt ner till havet och samtidigt kan du se sjön Sørvágsvatn – Färöarnas största insjö. Härifrån kan du också se de sydligaste delarna av Streymoy, Hestur, Koltur, Sandoy, Skúvoy och Suðuroy. På andra sidan kan du se fågelbergen Sørvágsbjørg, Mykines och Mykineshólmur. 

I samhället Gásadalur ligger Färöarnas mest berömda vattenfall, Múlafossur, som störtar ner i Atlanten. Bland de karaktäristiska husen med grästak ligger Gásadalsgarður som är ett gusethouse med tillhörande kafé. Här kan du njuta av lantlig idyll och hemlagade, färöiska specialiteter. På vägen till och från Gásadalur passerar du byn Sandavágur, där det mysiga caféet Fiskastykkið ligger. Här kan du äta lunch samt köpa kaffe och fika.


Trælanípan & Gásadalur.

Klaksvík

Klaksvík är Färöarnas näst största stad. Den ligger i en dal längst in i bukten mot norr som bildar hamnen. Staden är omgiven av höga berg – däribland Klakkur där du vid fint väder kan uppleva en fantastisk utsikt. Klaksvík bjuder på kultur, shopping i mysiga små butiker och charmerande kaféer. 


Klaksvík.

Suðuroy

För tidtabell för färjan Smyril se ssl.fo, rutt 7. Vi rekommenderar att du tar morgonfärjan från Tórshavn och kvällsfärjan tillbaka. Kör söderut till öns sydspets, Akraberg, där fyren från 1909 står. Området runt Akraberg är otroligt naturskönt och fridfullt. 

Eggjarnar vid Vágur är ett 350 meter högt berg vid kusten söder om Vágur. Kör genom byn Vágur till den sydligaste delen, där fortsätter du sedan uppför den smala vägen på bergssidan som börjar vid Líðarvegur. Du kan parkera din bil uppe på slätten. Från Eggjarnar kan du njuta av en fantastisk panoramautsikt.

Fámjin är den enda bygden på den västra sidan av Suðuroy. I byns gamla kyrka hänger den allra första färöiska flaggan, Merkið, som designades och syddes av färöiska studenter i Köpenhamn 1919. 

För dem som älskar vatten rekommenderar vi vandringen vid Hvannhagi i Tvøroyri, som anses vara en av de vackraste och mest unika naturupplevelserna på Färöarna. Om du vill äta en lätt lunch eller ta en kopp kaffe rekommenderar vi Café Mormor och Glasstovan i Tvøroyri och Hotel Bakkin i Vágur. 


Suðuroy.

Få en kopia skickas gratis

Fyll vänligen i fälten för att ta emot en gratis katalog

Ja, jag vill få vanliga nyheter och specialerbjudanden från Smyril Line direkt i min inkorg.