Färöarna må vara ett litet land, men det är enkelt att ta sig runt

Alla öarna har förbindelser med ett offentligt transportsystem genom buss- och färjeförbindelse. De flesta öarna har anslutning via broar och tunnlar vilket gör det enkelt att resa runt med bil till landets alla hörn. Vägarna på Färöarna är enastående och du får en säker och behaglig resa oavsett väderförhållande. Alla huvudvägar är asfalterade, men några få vägar till mindre byar är fortfarande grusvägar. 

 

Resor mellan öarna
De två största öarna, Streymoy och Eysturoy är förbundna med bron Sundabrúgvin. Sedan 2002 förbinder en undervattenstunnel öarna Vágar med Streymoy och sedan 2006 förbinds Borðoy och Eysturoy med en undervattenstunnel. Tunnlarna mellan Streymoy och Vágar samt även de från Eysturoy till Borðoy är betalningstunnlar. 

En damm förbinder Borðoy med Viðoy och Kunoy. Det finns färjeförbindelse mellan Sandoy och Streymoy och Suðuroy och Streymoy. M/F Smyril har upp till tre dagliga avgångar från Torshavn till Tvøroyri på ön Suðuroy. Färjan M/F Teistin har omkring 8 dagliga avgångar från Gamlarætt färjhamn till Skopun på ön Sundoy. Gamlarætt ligger på Streymoyes västkust, inte långt från Torshavn och nära byarna Kirkjubøur och Velbastaður. M/F Ternan har omkring 5-7 dagliga avgångar från Tórshavn till Nólsoy. M/F Sam har upp till 7 dagliga avgångar från Klaksvík till Syðradalur på Kalsoy. På sommaren har M/S Ritan omkring 3 dagliga avgångar från Hvannasund på Viðoy till öarna Svínoy och Fugloy. Färjan har färre avgångar under vintern. Båten Jósup har 2 dagliga avgångar under sommaren, från Sørvágur på Vágar till Mykines. 

 

Betaltunnlar
Fordon upp till 3500 kg och upp till 6 m kostar 100 DKK. Fordon över 6 m och/eller totalvikt på 3500 kg kostar 300 DKK. (Med undantag för eventuella prisändringar). Det angivna priset gäller transport tur/retur. Du betalar endast när du kör från Vágar i Vágatunnilin och när du kör från Kaksvík i Norðoyatunnilin. Väljer du att betala din tunnelavgift medan du är på Färöarna ska du göra detta senast 3 dagar efter att du kört genom tunneln. Du kan betala på alla tankstationer på öarna. Betalas avgiften inte under ditt uppehåll på Färöarna skickas en faktura till bilens ägare. 

 

Med bil på Färöarna
Att köra på öarna är enkelt, då öarna har fina asfalterade vägar och tunnlar. Öarnas många vägtunnlar betyder att förare av större fordon ska planera sina rutter genom att ta reda på vilken tunnel de kan köra i. Färöarna har högertrafik och de flesta skyltar följer internationell standard. Fordonets framlampor ska vara tända under körning och säkerhetsbälte ska användas. Hastighetsgränsen är 80 km/h utanför städer och byar och 50 km/h i städer och byar. Överstridning av hastighetsgränserna straffas med böter. Får går omkring fritt på bägge sidor av huvudvägen och kan spontat korsa vägen när de önskar. 

Parkering i städerna Tórshavn, Klaksvik och Runavík är tidsbegränsad. P-skiva i fordonets framruta ska användas vid parkering. P-skivor kan hittas på banker och turistkontor. 

 

Cykling
Fler och fler människor väljer att utforska Färöarna på cykel. Både i stads- och landsområden är cykelvägar ovanliga och cyklister måste oftast dela väg med motorfordon. Bemärk också att Färöarna har många tunnlar varav många kan vara väldigt mörka. Även om öarna är långt ifrån platta är de flesta stigningar behagliga. Var förberedd på att cykla på några grusvägar, eftersom alla vägar inte är asfalterade. 

I nogle tilfælde er afstanden fra et byområde til det næste ret betydeligt. Det er vigtigt, at du medbringer lappegrej, samt ekstra slange og dæk. Kort, GSP og kommunikationsudstyr er også vigtige.

På vissa ställen kan avståndet mellan byar och städer vara väldigt långt. Det är därför viktigt att du har utrustning till att laga din cykel/däck om det blir nödvändigt. Karta, GPS och kommunikationsutrustning är också viktigt. 

Cyklar kan lätt orsaka skada på terrängen – så det är viktigt att du håller dig på vägarna. Tänk alltid på att ta hänsyn till miljön. Det är också en god idé att informera någon om din reseplan, ifall att en nödsituation skulle uppstå. 

 

Med buss
Bussystemet (Bygdaleiðir) har tillsammans med det offentliga färjesällskapet etablerat ett sammanhängande och välutvecklat offentligt transportsystem för alla bebodda platser på Färöarna. Det innebär att det finns bussförbindelser till alla ställen, kanske inte ofta, men varje dag! 

Bygdaleiðirs bussar är blåa. Studerande, barn och pensionärer får åka med rabatterat pris, förutsatt att de kan visa student- eller pensionskort.  Strandfaraskip Landsins erbjuder särskillda biljetter för 4 och 7 dagar, där du kan resa med alla bussar och färjor (med undantag för färjan Mykines). Det är värt att kolla priserna om du planerar att resa runt öarna med offentlig transport. Läs mer om tidtabeller m.m. på ssl.fo

Huvudstaden Tórshavn erbjuder en lokal bussförbindelse (Bussleiðin) med fyra rutter som täcker det mesta av staden och som är gratis att åka med. Bussarna kan enkelt kännas igen då de är röda och kör tre gånger i timmen under vardagens dagstimmar. Mellan kl 17 – 23 kör de en gång i timmen. På lördagar kör bussarna en gång i timmen från 10 – 16, under söndag kör bussarna inte. Rutter och tidsplaner kan du få tag på i bussarna och vid turistinformationen i Tórshavn.

 

Att köra på Färöarna

Att köra på Färöarna Play

Bli inspirerad

Vill du få information om bra erbjudanden? Detta är lätt att fixa, du anmäler dig bara till vårt nyhetsbrev så får du ett mail när vi har speciella erbjudanden och nyheter.

Få en kopia skickas gratis

Fyll vänligen i fälten för att ta emot en gratis katalog