Nyttig information

Nedan hittar du nödvändig information om din resa med MS Norröna. Om du inte hittar svaret på dina frågor är, kan du kontakta oss på +45 96 55 85 00 eller booking@smyrilline.dk.

Färöarna

Akuthjälp
Användbara telefonnummer:

Ambulans och brandkår: 112
Vårdguiden: 1870
Polisen: +298 351448
Dental vårdguide: +298 314544

Alkohol
Vin, sprit och öl (över 2,25%) säljs inte i vanliga butiker utan endast i monopolbutiker som heter Rúsdrekkasøla Landsins. Dessutom har de flesta hotell, restauranger och kaféer serveringstillstånd.

Avstånd
Mellan Hirtshals - Tórshavn 575 sjömil (1 sjömil = 1852 meter eller 1,852 km).

Banker
Banker har vanligtvis öppet måndag till fredag från kl. 10.00-16.00 och torsdag från kl. 10.00-17.00.

Boende
På ankomstdagen är den normala incheckningstiden mellan kl. 14:00-16:00 på övernattningsställena och utcheckning mellan kl. 10 och 11 på avresedagen, om inte annat anges på resedokumentet. Vistelsen kommer att ske på det boende som anges i resedokumentet.

Busstransport
Tidtabeller för buss- och färjetrafik på Färöarna kan ses på ssl.fo. Det är gratis att åka med de kommunala bussarna (de röda bussarna) i Tórshavns kommune. 

Butiker
De flesta butikers öppettider är måndag till fredag kl. 9:30-17:30, lördag kl. 10:00-13:00: och stäng på söndagar.

Desinfektion av fiskeredskap 
Vi uppmanar alla som avser att fiska på Färöarna att tvätta och desinficera sina fiskespön och annan utrustning innan de reser till Färöarna. Läs mer här

El
220 volt. Elektriska apparater som tagits med hemifrån kan användas utan problem.

Elbiler
När du besöker Färöarna med din elbil måste man använad ett RFID-klistermärke för att lagligt kunna ladda din elbil på offentliga Quick Charge-laddningsstationer. Betalning för RFID-märket måste ske i förväg genom banköverföring till SEV. Märket kan sedan hämtas på SEV:s huvudkontor i Tórshavn, Landavegur 92. För ytterligare information besök sev.fo.

Fritidshus
Nyckelkoden kommer att finnas på ditt slutliga resedokument, och skriv vänligen därför ut ditt resedokument. Boende i fritidshus är inkl. värme och el. Slutstädning och sängkläder är obligatoriska och ingår i priset (Greengate fritidshus/lägenheter). Vänligen lämna en kopia av husbeskrivningen vid avresan.

ID
Giltig bildlegitimation, till exempel pass, körkort, ID-kort eller liknande måste medtas.

Information
Information om Färöarna finns på visitfaroeislands.com.

Klimat
Klimatet kännetecknas av milda vintrar och svala somrar och är ibland mycket fuktigt och regnigt med tät dimbildning, särskilt i juni, juli och augusti. Vädret kan förändras inom en timmes bilresa och ofta kan du uppleva alla årstiderna inom kort körsträcka på en dag. Information om vädret finns här, och på norska här yr.no.

Kreditkort
Alla vanliga internationella kreditkort accepteras vanligtvis av större hotell, restauranger och butiker. Vanligtvis har alla restauranger, kaféer och kiosker kortbetalningsterminaler.
Mobiltelefon

Det finns mobiltäckning överallt på Färöarna förutom få platser på grund av klipporna. På centrala platser kan kontantkort köpas.

Pass
Alla resenärer med MS Norröna måste ha ett giltigt EU-pass.

Postkontor
Postkontor finns i alla större städer och i vissa mindre orter. Postkontor är vanligtvis öppna måndag till fredag kl. 09:30-16:00.

Rökning
Rökning är förbjuden på alla allmänna platser inomhus.

Tidsskillnad
På Färöarna är tidsskillnaden minus 1 timme i förhållande till Sverige.

Tunnlar
Färöarna är sammankopplade med ett antal tunnlar, däribland tvåspåriga, enspåriga och även betaltunnlar. Betaltunnlarna ligger mellan Eysturoy och Borðoy samt mellan Streymoy och Vágar. Tunnelavgiften är på ca 100 DDK och kan betalas på Effos och Magns bensinstationer. Om tunnelavgiften inte betalas under din vistelse på Färöarna kommer den att skickas per post.

Vägkartor
Karta över Färöarna kan vanligtvis köpas ombord i receptionen. Dock finns risken att dessa kan vara utsålda. Bensinstationer och turistinformation på Färöarna säljer också olika kartor.

Valuta
Det är möjligt att använda de flesta internationella betal- och kreditkort på Färöarna. På Färöarna använder man danska kronor (DKK) samt en lokal version av DKK (FKr.) som enbart kan användas på Färöarna (och inte i Danmark).

Vinterdäck
Är lagstadgat på Färöarna under vintermånaderna.

Island

Akuthjälp
Användbara telefonnummer:

Ambulans och brandkår: 112
Sjukhus/akutmottagning: +354 5432000
Polisen: 112
Dental vårdupplysning:1770

Alkohol
Vin, sprit och öl (över 2,25%) säljs inte i vanliga. butiker, utan endast i monopolbutikerna Vinbúð (måndag till torsdag 11:00-18:00, fredag 11:00-19:00 och lördagar 11:00-18:00). De flesta restauranger har tillstånd att servera alkoholhaltiga drycker.

Avstånd
Avstånd Hirtshals-Seyðisfjörður 860 sjömil. Avstånd Tórshavn-Seyðisfjörður 286 sjömil.
(1 sjömil = 1852 meter eller 1,852 km). Avståndet från Seyðisfjörður till Reykjavík är ca 700 km och tar 7-8 timmar att åka i bil.

Banker
Banker brukar ha öppet vardagar från kl. 09:15-16:00.

Busstransport
Busstidtabeller på Island kan ses här. Det finns en buss från Seyðisfjörður till Egilsstaðir och därifrån finns buss till Akureyri varifrån man kan resa till Reykjavík.

Butiker
De vanligaste öppettiderna är måndag till torsdag kl. 10:00-19:00, fredag kl. 10:00-19:30, lördag kl. 10:00-18:00 och söndagar 12:00-18:00.

El
220 volt - Elektriska apparater som tas hemifrån kan användas utan problem, men vissa eluttag kan vara av amerikansk typ. Därav kan det krävas en adapter som kan köpas från de flesta välsorterade elektronikbutiker.

Fritidshus
Övernattning i ett fritidshus på Island är inkl. sängkläder, handdukar, värme och el. Kunden är skyldig att städa stugan före avresa. Hyresgästen är tvungen att städa golv och dammsuga, torka av alla ytor, städa toalett och kök inkl. kylskåp och ugnsrengöring, putsa fönster invändigt från fingeravtryck samt slänga avfall. Vänligen lämna en kopia av husbeskrivningen vid avresan. I många fritidshus finns ett utomhusspa. Dessa är inte utrustade med klortabletter.

Information
Information om Island finns på visiticeland.com.

Klimat
Oceanisk - milda vintrar och kalla somrar. Genomsnittstemperatur i juli är 10-13 grader C. I juli har Island nästan 24 timmars dagsljus. Sedan är det mörkt större delen av dagen från oktober till mars, då det vid klart väder och lätt frost även är möjligt att få uppleva norrsken.

Körning på inre höglandet
Högländerna är bara tillgängliga två till tre månader varje sommar. Även i mitten av sommaren kan de vara svåra att ta sig fram. Först och främst krävs ett fyrhjulsdrivet fordon. Därtill krävs också sunt förnuft och försiktig körning.

Korsar älvar
De flesta högländsrutter korsar älvar utan broar. Många älvar är helt oproblematiska, medan andra kan vara djupa och svåra att korsa. Vattenvolymen och älvens vattennivå kan variera. Vi rekommenderar inte att korsa floden och höglandet i vanliga personbilar.

Kreditkort
Alla vanliga internationella kreditkort accepteras vanligtvis av större hotell, restauranger och butiker. Vanligtvis har alla restauranger, kaféer och kiosker betalningsterminaler.

Kupong
Om du har bokat ett Explorer-paketresa till Island skickar vi dina resedokument till dig innan du reser. Var medveten om att du måste skriva ut och ta med dina resedokument under hela resan till och på Island.

Mobiltelefon
GSM-mobiltelefoner fungerar inte i de öde delarna av centrala höglandet. De tre stora aktörerna, Siminn, Vodafone och Nova har täckning i de bebodda områdena längs Ringvägen, men det kan finnas brister på de mest öde lederna. Kontantkort kan köpas på bensinstationer runt om i landet.

Övernattning
På ankomstdagen är den normala incheckningstiden mellan kl. 14:00-16:00 på ankomstdagen och utcheckning vid 10:00 på avresedagen. Om inte annat anges på resedokumentet. Boendet är listat i ditt resedokument. För paketresor till Island får du ditt hotellbokningar per post och ofta så sent som en vecka innan avgång.

Pass
Pass krävs av alla resenärer till och från Island. Identifikation som körkort, ID-kort eller liknande måste medtagas.

Postkontor
Postkontor finns i alla större städer och på vissa mindre orter. Postkontoren har vanligtvis öppet måndag till fredag kl. 08:30-16:30.

Rökning
Vi uppmanar dig att hålla dig informerad om lagstiftningen om rökning under din vistelse på Island.

Segling/färjeresor
Det finns skärpta regleringar för segling/färjeresor till och från Island under vintermånaderna. I detta sammanhang hänvisar vi till våra allmänna villkor.

Tidsskillnader
Island använder GMT, vilket innebär minus 2 timmar jämfört med svenska sommartiden och 1 timme vid svensk vintertid.

Utflykter
På Island finns det många möjligheter till utflykter, t.ex. vandring, simning, bergsklättring, dykning, valskådning, jakt, fiske, ridning, forsränning, snöskoter och jeepturer. Läs mer om dina alternativ för bokning av utflykter på Island innan du reser via vår hemsida.

Vägkartor
Vägkartor på Island kan vanligtvis köpas ombord i receptionen.

Valuta
Den isländska valutan är stängd och kan inte beställas utan kan endast köpas på Island. Det är vanligtvis möjligt att växla isländsk valuta ombord på MS Norröna.

Vinterdäck
Vinterdäck är ska användas enligt lag på Island under större delen av årets månader.

Visum
För information till danska medborgare kan det finnas vägledning om pass och visum på Utrikesdepartementets webbplats.

MS Norröna

Bagage
Det är tilåtet att ha med upp till ca 200 kg privat bagage ombord på MS Norröna. Vi uppmärksamma dig om att det inte finns tillgång till bildäcket under färjeresan.

Bagageförvaring
Passagerare har möjlighet att sätta deras bagage i bagageförvaring på däck 2 (hyttsektion nr. 25) eller på däck 7. Bagageförvaring finns i två storlekar: den stora bagageförvaringen är 88 cm (D), 60 cm (H) och 40 cm (B) och de mindre är 78 cm (D), 40 cm (H) och 30 cm (B). Bagageförvaringens pris är 10 DKK för små och 20 DKK för större. Det kostar varje gång skåpet öppnas.

Barnsängar
Det är möjligt att hyra en spjälsäng före avresa samt i Norrönas reception. Priset är 150 DKK och är inkluderar hyra av sängkläder.

Barnvagn
Du får ta med barnvagn ombord, men av säkerhetsskäl får det inte ligga i korridoren utan måste förvaras i hytten.

Betalning ombord
Valutan som används ombord är DKK. Du kan dock också betala med EUR- och ISK-sedlar (inte mynt) till dagens växelkurs.

Ombord kan du använda de vanligaste betal- och kreditkorten. Internetuppkopplingen kan vara instabil, så vi rekommenderar att du tar med dig lite kontanter. 

Bildäck
Bildäcket kommer att vara uppfyllt mycket tätt av både vanliga bilar och lastbilar, husvagnar och husbilar, så tänk på att det kan finnas begränsat utrymme mellan fordonen på däck. Vi rekommenderar att du drar åt handbromsen under färden.

Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att vara på bildäcket under färjeresan. Det finns ingen möjlighet till strömförsörjning på bildäcket.

Check-in
Alla passagerare utom bilens förare går ombord på Hirtshals via landgången. Det kör bussar från bilplatsen till Hirtshals terminal. Vid körande landstigning ber vi alla passagerare att sitta i bilen. Gällande vissa speciella villkor som till exempel handikapp eller barn i bilen måste incheckningen kontaktas vid ankomsten.

Fartygets personal strävar efter att ha en effektiv landstigning/lossa bildäcket så snabbt som möjligt. Väntetiden måste dock beaktas för incheckning för ombordstigning och landning, vilket innebär att ankomsttid för fartyget till hamnen inte motsvarar passagerarens in-checkning och utgång vid hamnen. Under högsäsong när MS Norröna ofta medtager upp till 800 bilar kan det innebära att väntetiden för de bakre bilarna kan vara upp till 1 timme.

Incheckning i Hirtshals: vid terminalen Fjord Line, Container kajen 4, 9850 Hirtshals, Danmark.
Incheckning på Färöarna: Eystara bryggja 2, FO-100 Tórshavn, Färöarna.
Incheckning på Island: Fjarðargata 8, IS-710 Seyðisfjörður, Island.

Det är skyltat vid de tre hamnarna.

Dricksvatten
Vattnet ombord på MS Norröna har renats och är drickbart.

Drycker
Det är tillåtet att ta med sprit och alkoholhaltiga drycker ombord på MS Norröna. Dessa får endast avnjutas i områden där skyltar ombord tillåter detta. Du måste hålla dig informerad om hur mycket du får ta med dig i land på Färöarna och Island.

El/Ström
Det finns 220 V eluttag ombord. Det finns ingen möjlighet till strömförsörjning på bildäcket. Det är förbjudet att ladda batterier i elbilar, husvagnar, husbilar etc. ombord på MS Norröna. Gas- och bränsletillförsel på fordonet/husvagnen måste kopplas från/stängas av före ombordstigning. Det är inte tillåtet att låta kylen vara på i ditt fordon under segling. Det finns 2 eluttag i hytterna.

Elbil
Av säkerhetsskäl ombord är det viktigt att du informerar Smyril Line när du bokar din resa ifall du reser med elbil.

Fartygstidzon
Fartygets tid är Färöarnas tid. Tid på Färöarna mäts med hjälp av Greenwich Mean Time (GMT) under vintermånaderna och GMT + 1 timme på sommaren.

Frysgods/transportgods
Frysgods upp till 50 kg (totalt per bokning) eller max. ½ m3 och bagage upp till 50 kg kan tas med på MS Norröna utan extra kostnad om passageraren själv kan hantera varorna. Frysgods måste vara märkt med namn och adress. Tjänsten är gratis och Smyril Line frånsäger sig allt ansvar om produkten skulle bli skadad eller fördärvad under transporten. Vänligen kontakta incheckningspersonalen vid hamnen för ytterligare information om hantering av frysta varor.

I detta sammanhang vill vi nämna att all kommersiell transport måste hanteras av Smyril Line Cargo, telefon +45 96 55 03 50 eller hirtshals@cargo.fo

Gas
Det är tillåtet att ta med gasflaskor ombord, men det måste dokumenteras med ett klistermärke på vindrutan. Gas- och bränsletillförsel på fordonet/husvagnen måste kopplas från/stängas före ombordstigning.

Glömda saker ombord
Det är möjligt att göra förfrågningar angående glömda och personliga saker direkt till MS Norrönas reception. Detta kan ske personligen under segling eller efter hemkomst via e-post till reception@norrona.fo eller ring +298 344900.

Om du vill skicka glömda saker till din hemadress kommer det att ske på egen bekostnad, så var god kontakta oss om hur du betalar för sändning av bortglömd egendom. Glömda ägodelar lagras vanligen 2 månader ombord.

Graviditet
Gravida passagerare kan segla med Norröna till och med 34 graviditetsveckan. Detta är dock alltid på egen risk. Från den 31: e graviditetsveckan måste ett medicinskt intyg tas med. Norröna har ingen doktor eller sjuksköterska ombord.

Handikapp
Ombord finns handikappvänliga hytter med bredare dörrkarmar, större golvutrymmen och en toalett med stöd. Dessa handikappvänliga hytter är reserverade för rullstolsburna.

Hiss
Det finns 2 hissar i fartygets för och 2 i aktern. Det finns tillgång till alla däck med hissar, utom däck 1 där poolen och gymmet finns. När du bokar din resa så var vänlig informera säljpersonalen om du är rullstolsburen.

Husdjur
Husdjur får inte tas med till Island. Husdjur får bara tas med till Färöarna vid vistelse på Färöarna i mer än 3 månader och särskilda inresebestämmelser gäller. SML rekommenderar att kunden kontaktar de lokala myndigheterna. Transport av husdjur sker mot en avgift, på eget ansvar och enligt särskilda regler efter överenskommelse med SML. Husdjur får inte tas med i hytterna. Överträdelse kommer att medföra en rengöringsavgift på 3000 DKK. När du tar med ditt husdjur på din resa med SML ska du boka en bur till husdjuret. Burarna är numrerade – 1-4 för de små burarna och 5-6 för de stora burarna. När du kommer ombord hämtar du nycklarna till buren i receptionen. Det krävs en deposition som blir återbetalad vid återlämning av nycklarna. Vi har speciella burar för husdjur som bokas tillsammans med biljetten. Det finns två stora burar som mäter 80 cm (bredd) x 115 cm (höjd) x 130 cm (längd), och sex mindre burar som mäter 80 cm (bredd) x 55 cm (höjd) x 130 cm (längd). 

Hytter
Hyttfördelningen kan inte ske genom din beställning, utan görs först av personalen ombord på i samband med varje avgång. Det är därför inte möjligt att beställa hytt med visst antal, tid, plats eller specifik däck. Finns det beställt en säng i en delad hytt, kan man inte beställa över- eller undersäng.

Internet och telefoni ombord
Internet: Det finns möjlighet att köpa internetåtkomst ombord. 

Telefoni: När du segla med MS Norröna, kan man ringa via satellittelefon, vilket innebär en betydligt högre hastighet än normalt. Du vill få ett sms från din operatör med prisinformation om detta.

Kojhytter
Kojhytterna har våningssängar som är könsuppdelade våningssängar utformat med sängar för 6 personer. Du tar med egna sängkläder och handdukar. Det finns en delad toalett och dusch i korridorerna. Det finns ett utrymme för förvaring av bagage i korridoren (hyttsektion 25). Rummet är gratis att nyttja och det finns begränsat plats. Om du reser två eller fler är det möjligt att boka ett kojhytt för eget bruk. Om du inte tar med egna sängkläder eller sovsäck så kan sängkläder bokas före avgång eller hyras genom att kontakta receptionen ombord.

Läkare ombord
Det finns ingen läkare ombord på MS Norröna. Överstyrman tillsammans med de andra officerarna ombord ansvarar för akuta situationer ombord. De kan ge första hjälpen.

Minibar
I hytterna är det möjligt att beställa en minibar. Minibar kan beställas innan eller i receptionen ombord. 

Praktiska information före avgång
Vi rekommenderar dig att läsa på smyrilline.se där du kan hitta information om ankomst och avgång, men också om pass, tullbestämmelser och allmänna villkor. Ca 10 dagar före avresan får du ett automatiskt genererat email med tips före avgång om bekvämligheten med incheckningen.

Resedokument
När vi har registrerat hela betalningen av din resa får du ett resedokument via email. Detta dokument gäller som ditt resedokument under hela resan, vid incheckningen, i restauranger ombord och på övernattningshytterna.

Det är också möjligt att ha resedokument på iPad eller mobiltelefon (var medveten om behovet av strömförsörjning under resan).

Om du hyr ett semesterhus på Färöarna var vänlig att uppmärksamma behovet av att ta med en papperskopia av ditt resedokument (se nedan stuguthyrning). Vissa färöiska hotell tar en kopia av resedokumentet vid ankomsten.

För paketresor till Island kommer du också att få hotellkuponger, som skickas via e-post tillsammans med ditt resedokument.

Vi vill uppmärksamma om att alla resedokument är beräknade efter lokala tider.

Restuaranger
Ombord på MS Norröna finns 3 restauranger og 2 kaféer. Vi uppmärksammar att vissa restauranger och aktiviteter kan vara stängda på grund av säsong, väder eller för få passagerare.

Rökning
Rökning är inte tillåten inomhus. Rökning är endast tillåten i rökområdet Hjallurin på däck 9. Detta gäller både passagerare och besättningen. Rökning är inte tillåten i hytterna ombord. Överträdelse leder till en bötesavgift på 1500 DKK. 

Sjösjuka
Sjösjuka och förebyggande armband kan köpas i receptionen. Dock kan dessa vara tillfälligt slutsålda.

Städning av hytten
Om du reser med Norröna till Färöarna eller Island kommer hytten att städas när du har lämnat hytten. Om du reser på Nordatlantens kryssning, kommer det att bli en vanlig enkel städning inkl. byte av handdukar söndag och torsdag. Tisdag kommer hela hytten att städas med byte av sängkläder. Städningen påbörjas vanligtvis efter 10:00.

Tax Free-återbetalningar
När du handlar på Färöarna och Island ska du göra butiken uppmärksam på att du vill handla Tax Free. Du får då ett kvitto på ditt Tax Free-köp.

När du reser hem från Island måste du lämna in dina Tax Free-kvitton i en särskild brevlåda i terminalen i Seyðisfjörður. Dina kvitton stämplas av den isländska tullen och lämnas in till respektive Tax Free-företag, som återbetalar pengarna till ditt betalningskort. Återbetalningstiden är +3 månader. 

När du återvänder från Färöarna måste du få dina Tax free-kvitton stämplade. De färöiska tullmyndigheterna kommer att finnas på terminalen i Tórshavn en timme före avgång för att stämpla kvitton. Tax free-kvittona kan sedan återbetalas i receptionen ombord.

Telefon
Erbjuds inte ombord.

Uppsyn
Det finns ingen tillsyn över barnen ombord. Alla aktiviteter sker på eget ansvar. Föräldrar har alltid ansvar för sina barn överallt ombord, vilket också gäller i poolområde och gym. Barn under 15 år får inte beträda poolområde och gym utan föräldrarna.

Utcheckning
Resenärerna borde vara ute ur kahytterna på MS Norröna ca 1 timme före ankomst till hamnen, vilket också gäller ankomster på natten under högsäsong. Vi noterar dock att detta kan variera och att utcheckningstiden kommer att annonseras ombord på högtalarna.

Val av kläder
Vi rekommenderar att du tar med robusta vattentäta skor, en vindtät jacka, en tjock tröja, varma underkläder och regnkläder. Kom också ihåg badkläderna om du vill prova vårt utomhusbadsbad ombord. Ombord på MS Norröna finns det ingen klädkod, klädseln är alldaglig, varm och informell.

Få en kopia skickas gratis

Fyll vänligen i fälten för att ta emot en gratis katalog

Ja, jag vill få vanliga nyheter och specialerbjudanden från Smyril Line direkt i min inkorg.